Makhluk Berbudi

Bismillahirrahmanirrahim

Segala puji dan puja hanya bagi Allah Jalla Wa ‘Ala, Tuhan sekalian alam. Yang Maha Mengatur dan Mentadbir tanpa sebarang kecacatan dan kekurangan. Subhanallah! Seluruh makhluk tidak berhenti bertasbih dan memuji-Nya. Iringkanlah tasbihmu bersama mereka agar timbangan tasbihmu dan tasbih mereka memenuhi langit dan bumi. Subhanallah Wa Bihamdihi, Subhanallah al-‘Azim. Selawat dan salam ke atas junjungan mulia, Rasullullah Sallallah ‘Alayh Wasallam, pembawa rahmat sekelian alam. Berkat rahmatnya, insan mula mengenal Tuhan, manusia mula berakhlak mulia, azab ditangguhkan bagi yang berdosa agar berkesempatan untuk bertaubat dan sebagainya. Alunkanlah selawatmu kepada baginda, amalkan sunnahnya dalam kehidupan, mudah-mudahan beroleh syafaatnya di akhirat kelak.

اللهم اجعلنا من أهل شفاعة سيدنا محمد صلى الله عليه وسلم

Mendung petang itu cukup membimbangkan. Kegelapan mula menutupi bumi. Mengundang resah kepada seluruh penduduk bumi. Manusia mula meyelamatkan diri. Burung-burung dan haiwan di bumi segera melindungi diri. Masing-masing berusaha mencari tempat berteduh. Namun di sana, masih ada yang setia menanti titisan kasih-Nya yang turun dari mendung kelabu itu. Bagaikan tidak mengenal apa itu benci dan bimbang. Bagaikan tidak mengerti apa itu musibah yang mengundang. Dipukul angin kencang pun masih teguh di tempat berpijak. Disambar panahan petir pun masih tetap tegak berdiri. Hati mereka cukup murni dari berburuk sangka terhadap apa yang berlaku. Mereka itulah tumbuh-tumbuhan di bumi yang tidak pernah berganjak dari tempat asal mereka berdiri. Mereka itulah makhluk yang setia menanti curahan kasih-Nya.

Kadangkala mereka menjadi tempat berteduhnya manusia dari terik mentari. Merekalah sumber makanan insan dan haiwan. Apakah kita masih tidak mahu memikirkan? Hampir seluruh hidup ini, manusia bergantung kepada tumbuh-tumbuhan. Mereka tak pernah mengeluh, tapi manusialah yang sering mengeluh. Mereka jugalah makhluk yang mendoakan mereka yang berada di jalan ilmu dengan kebaikan. Sungguh jika direnungkan, manusia sudah banyak terhutang budi pada tumbuhan.Sungguhpun hidup ini tidak terpisah dengan tumbuhan, tetap saja manusia itu jauh dari memahami dan menyedari kewujudan mereka. Diperindahkan rupa mereka dengan kehijauan saujana mata memandang. Memandang mereka bisa menenangkan. Menghirup udara pagi cukup menyegarkan. Mereka itulah makhluk ciptaan Tuhan yang dikurniakan pelbagai kemuliaan. Mereka itulah tentera Allah yang patuh dengan perintah Tuhannya. Andai yang dihadapan matapun ia tak mampu dihayati dan diakui, bagaimana kira-kira hendak menghayati hakikat kasih sayang Allah Jalla Wa ‘Ala? Kebaikan yang diberikan mereka, kekejaman yang kita balas kepada mereka. Mencabut dan memetik mereka tanpa izin itu cukup menyakitkan mereka, bahkan terhenti zikirnya yang tidak pernah terhenti. Mungkin itu ajal mereka, tetapi apa hak manusia untuk membunuhnya? Andai dengan tumbuhan pun tidak mampu bermuamalah dengan baik dan beradab, janganlah mengharapkan diri kita dilayan dengan baik dan beradab pula.

Hakikatnya, manusia sudah mula menyakiti makhluk Tuhan yang tidak pernah berlaku zalim kepada manusia. Apakah tidak adil jika manusia itu pula disakiti oleh makhluk-Nya yang lain? Apakah kerana mereka bukan manusia mereka dilayan seperti itu? Apakah kerana mereka itu tak berakal mereka itu tidak menjadi perhatian? Apakah kerana mereka itu tidak tahu membalas maka kita semakin berleluasa? Ketahuilah zikir mereka jauh lebih banyak dan memenuhi langit dan bumi. Ibadah mereka sudah jauh meninggalkan manusia. Lihatlah kebesaran Allah dalam sabda Rasulullah Sallallah ‘Alayh Wasallam: “barangsiapa yang membaca Subhanallah Wa Bihamdihi Subhanallah al-‘Azhim sebanyak 100 kali setiap hari, maka akan terhapuslah semua dosanya sekalipun dosanya itu sebanyak buih di lautan”. Hanya dengan bilangan yang sedikit itu mampu mendapat keampunan yang cukup besar. Tidakkah kita memikirkan rahsia dan percaturan disebalik tawaran itu?

Ketahuilah, 100 kali yang diucapkan itu bisa mendapat ganjaran yang besar kerana ia bersatu dengan zikir seluruh makhluk di bumi. Itulah zikir-zikir seluruh tumbuh-tumbuhan, itulah zikir-zikir sekalian haiwan, makhluk-makhluk di langit dan bumi bersatu dalam zikir. Maka sertailah mereka dalam zikir. Sambutlah tawaran hebat dari Pemilikmu yang menawarkan keampunan yang menjadi jalan menuju Syurga-Nya. Sekali lagi manusia terhutang budi kepada makhluk Tuhan.

Wahai manusia, sedarilah bahawa mereka itu makhluk yang mencintai Rasulullah. Dalam kalangan mereka, ada yang pernah berbicara dengan Rasulullah. Kecintaan mereka jauh lebih tulus dari manusia yang memiliki hati. Janganlah terus-terusan melakukan kekejaman terhadap dirimu dan makhluk sekelilingmu. Itu akan menyakiti mereka yang mencintai Rasulullah. Itu juga akan menyakiti kekasih Allah Jalla Wa ‘Ala. Dan apabila kekasih-Nya disakiti, tunggulah kemurkaan dari Allah yang Maha Adil dan Maha Perkasa mengadilinya. Muliakanlah yang dimuliakan Allah.

Cukuplah melihat perbalahan umat itu menyesakkan jiwa mereka yang ingin tenang bersama Tuhan. Kalian mengangkat ulama yang berada dipihak kalian untuk mengajak umat menyetujui tindakan kalian. Tidakkah kalian menghormati ulama yang dimuliakan Allah? Mengapa mereka yang dijadikan alat perdebatan kalian? Cukuplah kalian dengan pandangan dan pemahaman kalian. Jika kalian faham dan yakin apa yang kalian perjuangkan, teruskanlah perjuangan kalian. Ikutlah nasihat guru dan ulama kalian di pihak haraki atau talaqi dan berpeganglah dengan yakin dan benar. Jika benar perjuanganmu untuk Islam, pasti tidak ada yang namanya perbalahan bahkan diganti pula dengan hormat-menghormati dan dan kasih-sayang. Tidakkah manusia tahu apa yang dinamakan “adab”?. Perbaikilah adab dari detik ini, tingkatkan ia kepada yang lebih tinggi. Kerana itulah yang diajarkan baginda Rasulullah Sallallah ‘Alayh Wasallam kepada umatnya. Moga tergolong dalam golongan yang dihimpunkan bersama baginda di akhirat kelak. Wallahua‘lam.

No comments:

Post a Comment